Sormuksen ostajan opas
Sormuksen osto-opas
- Vihkisormuksen osto-opas
- Kihlasormuksen osto-opas
- Sormustyypit ja timanttien istutustyylit
- Timantin valinta
- Sormuksen koko
- Tilaa maksuton sormusmitta
- Tilauksen tekeminen
Kihlasormuksen osto-opas
Kihlasormus on sormus, jolla on pitkät perinteet ja joille asetetaan runsaasti erilaisia merkityksiä. Kihlauksen etiketistä voit lukea artikkelistamme joka käsittelee kihlasormusetikettiä. Erittäin merkityksellisenä sormuksena, kihlasormuksen on hyvä kestää päivittäistä käyttöä. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota sormuksen materiaaliin, laatuun ja omiin sormuksen käyttötottumuksiin, jotka saattavat vaikuttaa sormuksen kestävyyteen.
Materiaali ja runko
Materiaaliksi kihlasormukselle sopii parhaiten seuraavanlaiset jalometallit, kuten kulta, valkokulta, punakulta ja platina. Kelta- ja valkokullassa on mahdollista valita 18karaatin tai 14karaatin kultaseos. Käyttämämme valkokultaseos on palladiumvalkokultaa, joka ei sisällä nikkeliä. Hopeisia kihlasormuksia emme suosittele, sillä hopea on altis hapettumiselle ja naarmuuntuu helpommin kuin jalometallit.
Kihlasormuksen valinta on henkilökohtainen päätös, joka kuvastaa parin ainutlaatuista sidettä. Se voi olla yksinkertainen ja elegantti tai näyttävä ja koristeellinen. Sormuksen mallia valitessa hyvä lähtökohta on miettiä rungon mallia. Kihlasormuksen rungon muodon valinnassa löytyy nykyisin valinnanvaraa.
Flakka- eli tasapintaisesta sormus on yksinkertainen ja elegantti, laakeapintainen ja perinteinen puolipyöreä runko ovat ikiaikaisia klassikoita. Nämä ovat tällähetkellä yleisimmät rungon muodot, erikoisemmista malleista kiinnostunut voi kuitenkin kysellä meiltä harvinaisemmista runkomalleista.
Laatu
Usein sormuksen laatu näkyy viimeistelyn lisäksi myös suunnittelussa. Liian ohut runko vääntyy helposti, eikä kestä pitkään käytössä. Riittävän paksu rungon korkeus ja leveys ovat merkki kestäväksi valmistetusta sormuksesta. Suosittelemme sormusrungon korkeudeksi vähintään 1.4-1.5mm korkeutta, ja leveydeksi vähintäänkin 2mm leveyttä.
Ajoittain esiintyy kuitenkin trendejä, jotka suosivat ohuempia runkoja, mutta niitä harkitessa tulee olla tietoinen siitä, etteivät ne välttämättä kestä. Liian hento kihlasormus voi ajan kuluessa pahimmassa tapauksessa katketa suoraan sormukseen osuneesta iskusta.
Etenkin ulkomailta tuoduissa ja myös kotimaisissa vanhoissa vintage-sormuksissa esiintyy sisäpuolelta ontoksi koverrettuja runkoja. Ontto runko on merkki siitä, että materiaalissa sekä laadussa on säästelty ja sormuksen runko jää ohueksi eikä todennäköisesti kestä päivittäistä käyttöä.
Kihlasormuksen käyttö
Viimeinen vastuu kihlasormuksen hyvänä pysymisestä on tietysti sormuksen käyttäjällä itsellään. Usein kuulee että kerran sormeen laitettua kihlasormusta ei siitä kuulu pois ottaa. Jos kuitenkin haluat että kihlasormuksesi säilyy kauniina ja siistinä, suosittelemme välttämään kaikenlaisia raskaita käsintehtäviä töitä kihlasormukset sormessa.
Esimerkiksi kuntosali, remontointi ja muut raskaat työt ovat sellaisia, joissa kihlasormus asettuu hyvin alttiiksi vahvalle naarmuuntumiselle. Monet kemikaalit kuten pesuaineet voivat myös vaurioittaa kihlassa mahdollisesti olevia harvinaisempia jalokiviä.
Huolto
Jalometallista kihlasormusta kannattaa huoltaa aika-ajoin. Säännöllisellä huollolla sormus pysyy siistinä ja sen elinikä pitenee. Suosittelemme huoltamaan kihlasormusta 1-2 vuoden välein. Huollon yhteydessä kivi-istutukset kiristetään ja sormus voidaan tarvittaessa kiillottaa uudelleen.
Vihkisormuksen osto-opas
Vihkisormuksen valinnassa sormuksen mallin tai tyylin pohjana kannattaa usein käyttää jo olemassa olevaa kihlasormusta. Entistä useammin kihlasormus ja vihkisormus suunnitellaan ja jopa valmistetaan samalla kertaa mikäli hääpäivä on tiedossa. Näin saadaan varmistettua etttä kihlasormus ja vihkisormus sopivat yhteen mallin ja tyylin puolesta. Suunnittelussa on budjetin lisäksi hyvä huomioida monenlaisia asioita.
Kauniisti yhteensopivat sormukset
Kauniisti yhteensopivien sormusten löytäminen voi tuntua vaikealta, mutta me autamme mielellämme. Kultasepät Andreasenilla vihkisormukset valmistetaan aina kihlasormusten mittojen mukaan, mikä takaa täydellisen istuvuuden. Tarvittaessa voimme suunnitella vihkisormuksen kihlasormuksen malliin perustuen, jolloin kokonaisuus on tyyliltään yhtenäinen. Mallistostamme sormukset voidaan voidaan lähes poikkeuksetta sovittaa kihlasormuksen kanssa niin että vihki- ja kihlasormus muodostavat kauniin ja rungoiltaan yhteen sointuvan sormusparin.
Materiaali
Vihkisormuksen materiaaliksi kannattaa valita sama, mikä vihkisormuksessakin on. Jos eri väristen jalometallien kontrasti on mieleistä, kannattaa ainakin valita sama jalometalli, jossa on sama pitoisuus. Näin molemmat sormukset ovat yhtä kovaa metallia, eivätkä ne naarmuta toisiaan kulkiessaan samassa sormessa yhteistä matkaa.
Kultasepät Andreasen käyttää sormusten materiaalina ainoastaan Tukesin asettamat korkeat standardit täyttäviä jalometalliseoksia. Käyttämämme valkokultaseos on palladiumvalkokultaa, joka ei sisällä nikkeliä tai muita allergisoivia seosaineita.
Tavallisimmat mallistomme materiaalit ovat valkokulta, keltakulta, punakulta ja platina, mutta myös eksoottisempia metalleja kannattaa kysellä. Kultaseppiemme käsissä on valmistunut sormuksia niin zirkoniumista kuin palladiumista.
Budjetti
Vihkisormuksen budjetti on monelle yksi ratkaisevimpia tekijöitä sormusta valittaessa. Teetettävän sormuksen budjettiin vaikuttaa materiaalin valinnan lisäksi jalokivi-istutukset. Timantin koko ja laatu määrittävät valtaosan budjetista. Kultasepät Andreasenin käyttämät timantit ovat pääosin (W)H/Vs-laatuisia, mutta sormuksiin on mahdollista valita myös laadultaan parempi tai heikompi timantti, millä hintaan voi vaikuttaa suurestikin.
Kultasepiltämme kannattaa tiedustella, kuinka timantin laadun vaihtaminen vaikuttaa sormuksen loppuhintaan. Timantin valinnasta voit lukea lisää timantinvalintaoppaastamme.
Monille luonnontimantti on ainut oikea kivi vihkisormukseen, mutta sille on runsaasti vaihtoehtoja. Vihkisormuksen budjettiin voi vaikuttaa myös hankkimalla luonnontimantin sijaan synteettisen laboratoriotimantin. Niiden ominaisuudet ovat identtiset luonnontimanttien kanssa, mutta hinta on selvästi edullisempi. Yhä useampi morsian hankkii vaihtoehtoisten jalokivien sijaan laboratoriossa kasvatetun synteettisen timantin. Laboratoriotimanteista voit lukea enemmän artikkelistamme Laboratoriotimantit – vuosimiljoonien kirkkaus nykyhetkessä. Katso laboratoriotimanttisormukset – ja muista, että koko sormusmallistomme on saatavilla myös laboratoriotimanteilla.
Myös muita jalokiviä kuin timantteja voidaan käyttää vihkisormuksissa. Päivittäisessä käytössä olevaan vihkisormukseen sopivia jalokiviä ovat esimerkiksi safiiri ja rubiini. Safiireissa on saatavilla laaja skaala värisävyjä perinteisen sinisen lisäksi, kuten esimerkiksi kirkkaita ja vaaleanpunaisia sävyjä, joilla sormukseen voi saada persoonallisen vivahteen.
Myös timanteista löytyy useita sävyjä, kuten konjakinruskeita, shampanjan sävyisiä tai täysin mustia kauniin värisiä kiviä, jotka ovat kirkkaita timantteja edullisemman hintaisia vaihtoehtoja. Kirkkaan värillisiä timantteja löytyy esimerkiksi upeissa eri sinisen, keltaisen ja pinkin sävyissä. Värillisten timanttien hinnat voivat vaihdella suuresti, joten värillisten timanttien hintoja kannattaa aina tiedustella erikseen.
Sormuksen loppuhintaan voi vaikuttaa esimerkiksi tuomalla raaka-aineeksi omia käyttämättä jääneitä kultakoruja, joiden materiaali voidaan käyttää vihkisormuksien valmistukseen.
Sormuksen huolto ja ylläpitäminen
Suosittelemme huollattamaan timantti- ja kivisormuksia säännöllisesti. Huollon yhteydessä tarkastamme kivi-istutukset, tarpeen tullen kiristämme istutukset, pesemme sormukset ultrapesukoneessa ja kiilloitamme sormuksen pinnan. Valkokultaisten sormusten pinnoite eli rodinointi kannattaa uusia myös tarvittaessa huollon yhteydessä, jotta valkokullan pinta säilyy kauniina ja vaaleana.
Tarvittaessa sormusta on mahdollista myös suurentaa tai pienentää.
Uniikit sormusmallit
Valmistamme vihkisormuksia myös yksilöllisinä uniikkitöinä! Mikäli mielessäsi on uniikki vihkisormusmalli josta haaveilet, olemme mieluusti apunasi. Ota liikkeessämme käynnillesi mukaan esimerkiksi kuvia ja muuta inspiroivaa materiaalia niin käynnistämme sormuksen suunnitteluprosessin yhdessä kanssasi. Asiantuntevat kultaseppämme ja korumuotolijamme auttavat sinua vihkisormuksen mallin ja yksityiskohtien suunnittelussa, jossa etenemme sinun ehdoillasi. Täältä voit katsoa esimerkkejä tekemistämme uniikkisormuksista.
Jos mielessäsi on joku erikoisempi sormusmalli, joka mallinsa puolesta sellaisenaan istu kihlasormuksesi vierelle, ota yhteyttä meihin niin voimme katsoa voiko vihkisormukseen tai omaan kihlasormukseenne tehdä pieniä muutoksia joilla sormukset saadaan sovitettua istumaan kauniisti vieretysten.