Kihlasormus etiketti: Perinteitä ja nykyaikaa suomalaisessa kihlauksessa

Hei tulevat kihlaparit ja sormusten ystävät! Tervetuloa syventymään kihlasormuksen lumoavaan maailmaan ja tutustumaan suomalaiseen kihlausperinteeseen, joka yhdistää menneisyyden ihanteet nykyhetken suomalaiseen kulttuuriympäristöön.

Kihlauksen historia Suomessa

Kihlaus on ikiaikainen perinne, joka on muovautunut vuosisatojen saatossa. Vaikka Euroopassa kihlasormukset tulivat suosioon jo keskiajalla, Suomessa ne yleistyivät vasta 1500-luvulla. Aluksi vain varakkaammat sulhaset osoittivat rakkautensa ja sitoutumisensa antamalla sormuksen morsiamelleen. Pitkälle keskiajan jälkeen vihkiminen saattoi tapahtua lainasormuksella, mutta aikojen saatossa sormuksen omistamisen merkitys lisääntyi. 2000-lukua lähestyttäessä tämä rikkauden ja rakkauden symboli on vuosisatojen aikana muuttunut yhä merkityksellisemmäksi.

Varsinaista kirkollista liturgista merkitystä kihlasormuksella ei ole, mutta ne muistuttavat avioliittoon lupautumisesta ja sitoutumisesta kumppaniin. Suomessa vihkimisen yhteydessä sormuksilla on tärkeä rooli. Evankelis-luterilaisessa vihkikaavassa sormus on liiton ja yhteyden symboli. Sormusten vaihtaminen on syvästi juurtunut osa seremoniaa, ja se symboloi rakkautta, uskollisuutta ja ikuisuutta. Samoin kihlasormusta pidetään tärkeänä osana perinnettä, mutta se ei ole avioliiton kannalta välttämätön.

Alunperin kirkollinen symboli kantaa nykyisin myös maallisia merkityksiä. Sormuksiin usein valitaan teema joka kuvastaa parin yhteistä matkaa ja parin sormukset edustavat usein samaa tyyliä, jolla korostetaan yhteistä tarinaa.

Suomalainen kihlasormus etiketti

Ainutlaatuista suomalaisessa kihlausperinteessä on se, että molemmat osapuolet, niin sulhanen kuin morsiankin, kantavat kihlasormusta kihlauksesta lähtien. Tämä yhteisen sitoutumisen merkki erottaa meidät monista muista kulttuureista, joissa perinteisesti vain morsiamella on kihlasormus.

Tämäkin on Suomessa uudempaa perinnettä, historiallisina aikoina myöskään meillä miehet eivät kantaneet kihlasormusta. Tämä muutos heijastaa laajempia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia, joissa perinteiset sukupuoliroolit ovat muuttuneet ja monipuolistuneet. Se, että molemmat kantavat sormusta, kuvastaa parin yhteistä päätöstä ja tasavertaista osallisuutta ja sitoutumista.

Kihlasormus: Yksinkertaisuudesta timanttiunelmiin

Kihlasormuksen valinnassa ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta perinteet ohjaavat valintojamme. Suomalaisessa kulttuurissa suosittu valinta on sileä kultasormus. Miesten kohdalla tämä perinne on pysynyt vahvana, kun taas naisten sormuksissa timantit ja muut jalokivet ovat yleistyneet. Tämä heijastaa sitä, miten kihlausperinteet elävät ja muuttuvat ajassa. 

Muualla maailmassa suositumpi käytäntö on päinvastainen kuin Suomessa. Etenkin anglo-amerikkalaisessa kulttuurissa kihlasormus on koristeellisempi ja varsinainen vihkisormus on yksinkertainen. Nykyisin Suomessakin kihlasormus on täynnä timanttien loistoa ja vanhaa perinnettä kunnioittaen vihkisormus on yhtälailla koristeellinen.

Kaksi sormusta on suomalaisen kihlasormusetiketin erityispiirre

Toinen mielenkiintoinen piirre suomalaisessa kihlausperinteessä on kahden sormuksen käyttö. Usein sulhasen kihlasormus toimii myös vihkisormuksena, kun taas morsiamella on sekä kihla- että vihkisormus. Monissa muissa kulttuureissa kaksi sormusta on usein leskeyden merkki.

Tämä perinne juontaa juurensa 1600-luvun Ruotsi-Suomeen, jolloin yleistyi tapa, että sulhanen antaa vihittäessä lahjaksi toisen sormuksen. Tapa on edelleen voimissaan. Nykyisin tosin on entistä yleisempää, että myös miehelle hankitaan erilliset kihla- ja vihkisormus.

Kihlasormuksen materiaali ja muotoilu

Kulta on perinteisin ja yleisin kihla- ja vihkisormusmateriaali Suomessa, mutta platina ja hopea ovat kasvattaneet suosiotaan. Sormuksen valinnassa tulee muistaa, että sen tulisi heijastaa kantajansa persoonallisuutta ja elämäntyyliä. Olipa valintasi klassinen kulta tai moderni platina, tärkeintä on, että sormus kuvastaa yksilöllistä rakkautenne tarinaa.

Sileä kultasormus on edelleen suosituin miesten kihlasormusmalli, mutta tänä päivänä on entistä tavallisempaa, että myös sulhasen kihlasormusta koristaa timantti. 

Usein kihlapari valitsee sormukset, jotka ovat tyyliltään yhtenäiset. Miehen sormus on usein leveämpi, mutta pari voi valita myös täysin samanlaiset sormukset. 

Kihlasormuksen valinta on henkilökohtainen päätös, joka kuvastaa parin ainutlaatuista sidettä. Se voi olla yksinkertainen ja elegantti tai näyttävä ja koristeellinen. Tärkeintä on, että sormus tuntuu omalta ja kuvastaa parin yhteistä polkua.

Lue lisää täydellisten hääkorujen ja sormusten valintaan Venuu.fi:n jutusta, josta löydät meidänkin ideoita ihanista sormusyhdistelmistä!

Lue myös artikkeli: Kauneimmat kihla- ja vihkisormusyhdistelmät.

 

Kaiverrukset: Pienet rakkauden sanat

Usein kihlasormuksiin kaiverretaan kihlatun nimi ja kihlauspäivämäärä. Tämä pieni yksityiskohta lisää sormuksen henkilökohtaisuutta ja tekee siitä vielä merkityksellisemmän. Sormuksissa on usein kaiverruksena myös lyhyitä sitaatteja tai parin tarinaan liittyviä pieniä sisäpiirin viittauksia. Pitkää kaiverrusta ei sormuksiin saa mahtumaan, etenkään jos sormuksessa on kivi-istutuksia, joiden kohdalle ei voi kaivertaa. Nämä pienet rakkauden sanat kuitenkin korostavat sormusten ainutlaatuisuutta kihlaparille ja tekevät niiden sisältämästä lupauksesta henkilökohtaisen.

Loppusanat

Kihlasormus on paljon enemmän kuin vain koru – se on lupaus, muisto ja rakkauden symboli. Suomalaisessa kihlausperinteessä yhdistyvät menneisyyden arvot ja nykypäivän estetiikka, jotka luovat ainutlaatuisia tarinoita jokaiselle parille. Kun lähdet valitsemaan omaa kihlasormustasi, muista, että se kertoo teidän tarinanne ja on osa yhteistä matkaanne.

Löydät lisää inspiraatiota ja vinkkejä kihlasormuksen valintaan verkkosivuiltamme. Tutustu valikoimaamme ja löydä juuri se oikea sormus, joka kuvastaa ainutlaatuista rakkaustarinaanne.

Kihlasormuksen valinta on yksi elämänne tärkeimmistä hetkistä – me Kultasepät Andreasenilla olemme täällä auttaaksemme teitä tässä upeassa valinnassa.

Tutustu Kultasepät Andreasenin kihlasormusvalikoimaan täältä.

Kihloista usein kysyttyä:


Mietityttääkö sormuksen KOKO?

Sormuksen osto-opas

Tutustu oppaaseen

Etkö löytänyt MIELEISTÄSI?

Tilaa uniikkikoru

Tilaa uniikkikoru