Laboratoriotimantit – vuosimiljoonien kirkkaus nykyhetkessä

Luonnossa timantit ovat syntyneet vuosimiljoonien aikana valtavassa kuumuudessa ja paineessa niiden noustessa maankuoren läpi tuliperäisen toiminnan seurauksena. Aika ja oikeanlaiset olosuhteet ovat antaneet timantille sen säkenöivän kidemuodon, joka sytyttää jokaisen koruja rakastavan.

 

Luonnontimanttien suurin haittapuoli on niiden rajallinen määrä. Niitä ei synny lisää sitä tahtia kun ihmiset käyttäisivät. Teknologia on kuitenkin tarjonnut ihmiskunnalle tavan ratkaista tämä ongelma laboratoriossa. Timanttien kasvatus laboratorioissa on ollu mahdollista jo pitkään, mutta vasta viime vuosina teknologia on kehittynyt siinä määrin, että laboratoriotimanteista saadaan kasvatettua tarpeeksi suuria ja puhtaita myös kultaseppien käyttöön.

Laboratoriotimantteja on saatavilla eri hiontamuodoissa. Kuvan sormus on Andreasenin uutta mallistoa 2023, jota valmistamme sekä laboratoriotimanteilla että luonnontimanteilla.

Laboratoriotimantit ovat ominaisuuksiltaan lähes identtisiä luonnontimanttien kanssa, yhtä kauniita ja kirkkaita. Niiden kemialliset, optiset ja fysikaaliset ominaisuudet ja kiderakenne ovat samat kuin luonnollisella timantilla. Eroa ei näe ilman laboratorio-olosuhteissa tehtävää testausta. Nykyisin suuret timanttiluokittajat kuten GIA (Gemmological institute of America) myöntävätkin sertifikaatteja myös laboratoriokasvatetuista kivistä hiotuille timanteille. Tunnistamisen helpottamiseksi laboratoriotimantit merkataan laserilla erotukseksi luonnontimanteista.

 

Timanttikorujen omistajien kannalta olennaista on se, että laboratoriotimanttien hinta on vain murto-osa luonnontimanttien hinnasta. Valitsemalla luonnontimantin sijaan laboratoriossa kasvatetun, voi saman korun saada muutaman kertaluokan näyttävämmäksi, kun esimerkiksi sormuksen keskikiven hankkii laboratoriotimanttina. Samalla budjetilla voi saada reilusti suuremman timantin. Hintaero voi olla timantin koosta riippuen jopa kaksinkertainen.

 

 

Korualan ammattilainenkin tarvitsee erityiset laitteistot erottaakseen luonnontimantin laboratoriotimantista. Kuvan sormus on Andreasenin Isla-malliston uusi malli pisara-hiotulla timantilla.

Laboratoriotimanttien ekologisuus

Luonnontimanttien louhinta on nykyisin eettisesti kestävää, mutta laboratoriotimantit ohittavat perinteiset timantin louhintaan liittyvät eettiset kysymykset kokonaan. Laboratoriot sijaitsevat korkean jalostusasteen maissa, jolloin valmistukseen käytettävä työvoima on korkeasti koulutettua ja hyvin palkattua. Laboratoriotimanttien valmistus vaatii ainoastaan energiaa, eikä suoria ympäristöhaittoja laboratoriossa kasvatetuissa timanteissa ole.

 

Laboratoriotimantit ovat siinä määrin kestävä valinta vihkisormukseen, että aiemmin timantin korvikkeena käytetty synteettinen moissaniitti on väistymässä. Moissaniitti on laboratoriotimantin tapaan keinotekoisesti valmistettu jalokivi, jolla on hyvät korukiven ominaisuudet. Aito timantti on kuitenkin aito timantti, oli se sitten laboratoriosta tai kaivoksesta.

Laboratoriotimantti on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan aivan luonnontimanttia vastaava. Kuvan sormus on Andreasenin uutta mallistoa 2023.

Vanhaa ja uutta teknologiaa

Menetelmä timanttien valmistukseen on ollut tiedossa jo 1950-luvulta. Alunperin timantit valmistettiin korkeassa kuumuudessa ja korkeassa paineessa, simuloimalla samanlaisia olosuhteita kuin missä luonnontimantit syntyvät. Tapa oli kuitenkin hidas ja tuotti lähinnä kehnolaatuisia timantteja.

 

Toinen jo viime vuosisadalla kehitelty menetelmä oli timanttien kasvattaminen johtamalla hiilikaasua tyhjiössä mikroskooppisen siementimantin päälle, jolloin kaasu jäähtyessään kiteytyy timantin päälle uusiksi kidekerroksiksi. Tämä menetelmä tuotti puhtaita timantteja, mutta oli liian hidas koruihin sopivien timanttien kasvattamiseen.

Laboratoriotimantit ”kasvatetaan” laboratorio-olosuhteissa. Kuvan sormus on Andreasenin uutta mallistoa, sormusta on saatavilla sekä laboratoriotimantilla että luonnontimantilla.

Moderni tekniikka laboratoriotimanttien valmistukseen yhdistää molempien tekniikoiden hyvät puolet. Valmistaminen kestää edelleen pitkään ja vaatii melkoisesti energiaa, mutta lopputuloksena syntyy kiviä jotka ovat suurikokoisia ja puhtaita. Tekniikan kehityttyä myös timanttien värejä pystytään muokkaamaan. Luonnossa värilliset timantit ovat äärimmäisen harvinaisia, mutta laboratoriossa on mahdollista toteuttaa värejä, joita luonnossa esiintyy todella äärimmäisen harvoin. Timanttien väreistä olemme kirjoittaneet aiemmin Timantin ytimessä – Väri artikkelissa.

 

Laboratoriotimanttien avulla tiede mahdollistaa korumuotoilussa uutta luovuutta timanttien uusien ja aiemmin superharvinaisten värien ansiosta.

 

Laboratoriotimanttien hinnoittelun vuoksi suuremmatkin timantit ovat yhä useammalle mahdollinen hankinta esimerkiksi vihkisormukseen. Kuvan sormus on Andreasenin Classic-mallistoa, sormusta on saatavilla sekä laboratoriotimantilla että luonnontimantilla.

 

Kultasepät Andreasenin eettiset timantit

Me Andreasenilla hankimme kaikki timanttimme, olivat ne sitten luonnollisia tai laboratoriossa kasvatettuja, tunnetuilta toimittajilta, joiden kautta hankittujen timanttien koko tarina on tiedossa. Näiden jalokivien alkuperä tunnetaan tarkasti ja kivet ovat toimittajiemme huolellisesti tarkastamia. Laboratoriotimantit hankimme vastuullisilta toimittajilta, joiden timantit on laserkaiverretamalla merkitty.

 

Kultasepät Andreasenilta hankittu timanttikoru on kantajalleen kaunis ja arvokas rakkauden osoitus ja me valmistamme siitä juuri sellaisen korun kuin sinä haluat!

 

Timanttikoru on aina suuria tunteita herättävä yllätys rakkaallesi. Kuvassa Andreasenin uutuus sormus, jota on saatavilla laboratoriotimanteilla ja luonnontimanteilla.

 

Katso täältä kaikki laboratoriotimanttisormuksemme.

 

 

Kuvat: Sanna Hillberg. Kynnet: Studio Snygg Oy/Krista. Malli: Laura Hautaniemi.

 

Mietityttääkö sormuksen KOKO?

Sormuksen osto-opas

Tutustu oppaaseen

Etkö löytänyt MIELEISTÄSI?

Tilaa uniikkikoru

Tilaa uniikkikoru