Näin puhdistat sormuksesi kotikonstein
Etenkin kihla- ja vihkisormuksia käytetään päivittäin, joten niiden pinnalle kertyy helposti likaa, rasvaa ja muita epäpuhtauksia. Lika himmentää korun kiiltoa, ja etenkin timantit menettävät sen vuoksi suuren osan loistostaan. Lisäksi sormukseen kertyy bakteereja ja pinttynyt lika voi myös aiheuttaa ihoärsytystä. Puhdas sormus sekä näyttää hyvältä että tuntuu mukavalta käytössä. Sormuksen voi monessa tapauksessa puhdistaa helpoilla kotikonsteilla.
Ennen puhdistuksen aloittamista on syytä varmistaa, että sormuksessa ei ole irtokiviä tai herkkiä materiaaleja, joita vesi tai puhdistusaine voisi vahingoittaa. Vältä aina vahvojen kemikaalien käyttöä. Jos olet epävarma siitä, miten sormuksesi kannattaa puhdistaa, pyydä vinkkejä Kultasepät Andreasenin kultasepiltä.
Sormuksen puhdistus kotona – opas askel askeleelta
Sormuksen voi puhdistaa helposti liottamalla sitä vedessä ja harjaamalla varovasti. Haitallisten kemikaalien käyttöä tulee välttää. Voimakkaat pesu- ja puhdistusaineet voivat vahingoittaa sormuksen timantteja ja runkoa.
- Valmistelu: Tarvitset sormuksen puhdistusta varten lämmintä vettä, mietoa astianpesuainetta, pehmeän harjan sekä puhtaan, pehmeän liinan.
- Liotus: Aluksi sormusta liotetaan lämpimässä vedessä, jossa on mietoa astianpesuainetta, kuten Fairya. Älä käytä aineita, jotka sisältävät voimakkaita kemikaaleja tai hankaavia aineita. Tavallinen asianpesuaine sopii tarkoitukseen, ja sitä tarvitaan vain muutama tippa.
Upota sormus veteen ja anna sen liota noin 10–20 minuuttia. Astianpesuaine auttaa irrottamaan rasvaa, jota korun pintaan on tarttunut.
- Harjaaminen: Tähän tarkoitukseen sopii esimerkiksi pehmeä hammasharja tai erityisesti korujen puhdistamiseen tarkoitettu harja. Kasta harja lämpimään veteen ja harjaa sormusta varovasti. Älä hankaa tai paina voimakkaasti, sillä tämä voi naarmuttaa korua. Pidä harja kosteana koko harjauksen ajan.
- Huuhtele huolellisesti ja kuivaa: Huuhtele koru joka puolelta lämpimällä vedellä. Jos sormuksessa on osia, jotka voivat irrota, kannattaa koru huuhdella kulhossa. Varmista, että kaikki astianpesuaine on varmasti poistunut.
Kuivaa sormus hellävaraisesti pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla. Taputtele sormus kuivaksi liinalla. Anna sen kuivua kokonaan ennen kuin laitat sen takaisin sormeesi.
Kuinka usein sormus kannattaa puhdistaa?
Tavallisesti riittää, kun sormuksen puhdistaa kerran kuukaudessa. Tämä auttaa pitämään lian ja kosmetiikkajäämät vähäisempänä.
Etenkin timanttisormusten kanssa kannattaa hyödyntää ammattilaista ja käyttää sormus ajoittain huollossa kultasepällä. Riittävä huoltoväli on usein 1–2 vuotta. Kultaseppä kiillottaa ja tarvittaessa pinnoittaa sormuksen. Samalla siitä puhdistetaan kaikki lika ja rasva ja timanttien kiinnitykset tarkistetaan.
Lian kertymistä kannattaa myös pyrkiä ehkäisemään. Sormuksen voi ottaa pois esimerkiksi kokkailun ja käsirasvan levittämisen ajaksi. Näin vähennät epäpuhtauksien kertymistä koruun. Sormus kannattaa riisua myös esimerkiksi uinnin ajaksi ja ennen fyysisen työn tekoa.
Myös sormuksen säilytyspaikkaa kannattaa pohtia. Korujen säilyttäminen kylpyhuoneen kaapissa tai irrallaan yöpöydän laatikossa ei lähtökohtaisesti ole suositeltavaa, sillä korut eivät pidä kosteudesta ja laatikossa pyörivään koruun kohdistuu mekaanista kulumista. Sormusta kannattaa sen sijaan säilyttää korurasiassa tai -pussukassa.
Vältä virheet sormuksen puhdistuksessa
- Älä käytä hankaavia aineita tai voimakkaita kemikaaleja, sillä ne vahingoittavat sormustasi.
- Suojaa korusi äkillisiltä lämpötilanmuutoksilta. Älä siis käytä puhdistuksessa kiehuvaa vettä ja sen jälkeen huuhtelussa kylmää vettä.
- Liottaminen tai harjaaminen ei sovi joillekin materiaaleille. Esimerkiksi värillisten jalokivien, helmikorujen ja vintage-sormusten kanssa on oltava erityisen varovainen.
Tarkista sormuksen kunto
Sormuksen kuntoa kannattaa tarkkailla omatoimisesti. Säännöllisellä tarkastuksella huomaat, jos sen jokin osa on vioittunut. Näet myös aina, milloin koru on puhdistuksen tarpeessa.
Tarkista jalokivet ja niiden istutukset ja sormuksen runko. Rungon pitäisi olla sileä ja kiiltävä. Jalokiven tulisi olla kirkas ja ehjä. Jalokiven istutuksen pitäisi olla myös ehjä, jolloin ”kynnet” ovat omalla paikallaan jalokiven päällä.
Milloin sormus puhdistettavaksi ammattilaiselle?
Korujen puhdistaminen kotikonstein riittää tavallisesti melko pitkälle ja pitää korut hyvännäköisinä pitkään. Arvokkaiden timanttisormusten kohdalla on kuitenkin hyvä käyttää niitä huollossa korualan ammattilaisella esimerkiksi kerran vuodessa. Kultaseppä puhdistaa sormuksen perusteellisesti ja samalla varmistaa, että koru on täysin kunnossa.
Jos sormuksessa on naarmuja tai löystyneitä kiviä, puhdistus kannattaa jättää kultasepälle. Asiantuntijan puoleen on syytä kääntyä myös silloin, kun et tiedä, mistä materiaalista koru on tehty tai millaisia kiviä siinä on.
Valkokulta on suosittu materiaali koruissa. Se eroaa keltakullasta siinä mielessä, että valkokulta vaihtaa sävyä arkikäytössä. Se ei kuitenkaan tummu kuin hopea, vaan kyse on valkokullan rodium-pinnoitteen kulumisesta. Ajan myötä se voi kulua, jolloin valkokullan oma sävy tulee esiin. Kultaseppä voi rodinoida, eli pinnoittaa valkokullan uudelleen.
Sormuksen säilytys ja huolto
Sormusten oikeaoppinen säilytys suojaa niitä naarmuuntumiselta. Sormukset kannattaa säilyttää erillään toisistaan pehmustetuissa lokeroissa, jotta ne eivät hankaudu toisiinsa. Voit säilyttää sormusta korurasiassa tai pehmeässä pussukassa. Vältä säilyttämästä koruja kosteissa tiloissa, sillä kosteus voi vahingoittaa materiaaleja. Likaantumista voi ehkäistä esimerkiksi ottamalla sormukset pois ennen käsivoiteiden käyttöä, ruoanlaittoa, siivousta tai urheilua.