Vihkisormustrendit 2022

Olemme eläneet poikkeuksillisia aikoja ja myös hääala on elänyt hiljaiseloa jo reilun vuoden ajan. Vaikka häiden juhlinta on ollut jo vuoden ajan epävarmemalla tolalla kun koskaan, silti halu juhlistaa rakkautta ja yhteistä sitoutumista ei ole kadonnut minnekään; päinvastoin – vihkisormuksen symbolinen arvo on noussut entisestään koronavuonna kun muu häiden juhlinta oli pannassa. Mikäpä olisi ollut täydellisin ja juhlallisin tapa tälle, kuin jakaa yhdessä se klassisin liiton symboli – ympyrä joka symboloi ikuisuutta koristettuna kauneimmalla ja kestävimmällä jalokivellä jonka tunnemme – timantilla.

Korona-pandemian hellittäessä kesää 2021 on leimannut odotus ja toivo kun juhlia on viimein voitu vähitellen varovaisesti järjestää ja juhlia rakkauden juhlaa kaikkien tärkeiden läheisten kanssa. Moni siirsi häitään kesältä 2020 jopa kesään 2022 koronan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Kesästä 2022 odotammekin varovaisesti kaikkien aikojen häiden täyteisintä kesää vuosiin! Useat ensi kesän juhlapaikat ovat jo varattu täyteen hyvissä ajoin ja häävalmistelut ovat jo monilla pariskunnilla täydessä käynnissä.

Me olemme saaneet jo myös runsaasti kyselyitä ja tiedusteluita kesän 2022 pariskunnilta; aikaisimmat tilauksetkin ovat jo tippuneet.

Suositussa uudessa Isla-mallistomme mallissa yhdistyy useampi trendikäs yksityiskohta.

Koska valmistamme koruja aina oman mallistomme timanttisormuksia tilauskohtaisesti asiakkaan toiveet huomioiden aina uniikkisormuksiin ja myös muihinkin koruihin asti, meillä on tekijöinä mahtava eturivin mahdollisuus tarkastella minkälaiset elementit ja ilmiöt toistuvat asiakkaidemme toiveissa vihki- ja kihlasormusten valinnassa. Näitä toiveita kuuntelemme tarkalla korvalla myös, kun lähdemme kehittämään uusia malleja mallistoomme.

Suomalaisten morsiamien toiveet noudattelevat maailmalla pinnalla ja esillä olevia vihkisormustrendejä, joita haetaan runsaasti erilaisten kuvallisten sosiaalisten medioiden alustoilta, kuten Pinterestistä tai Instagramista. Myös TikTok on nouseva suosittu alusta, josta erityisesti nuoret morsiamet löytävät inspiraatiota leikkisien videoiden muodossa vihkisormuksensa mallille. Nämä alustat täyttyvät luonnollisesti kuvista ja videoista joita palveluihin postataan ympäri maailman. Trendit, vaikutteet ja ideat tulevat meille siis reaaliajassa yhä nopeammin joka puolilta maailmaa suoraan älypuhelimiimme, joita selaillemme päivittäin.

Amerikkalaisten timanttisormusmarkkinoiden vaikutus on väistämätön myös meille suomalaisille – ideoita ja malleja haetaan yhä rohkeammin näyttävistä korkeista kivi-istutuksista ja moni haaveilee suurikokoisesta näyttävästä timantista. Julkkisten ja kuninkaallisten hulppeiden timanttisormusten perään huokaillaan ihastuneina ja ne voivat määritellä ja vaikuttaa vihkisormustrendeihin voimakkaastikin. Suurikokoisten timanttien saatavuus onkin helpottunut ja muuttumassa jatkuvasti laboratoriotimanttien rynnistäessä markkinoille yhä kilpailukykyisemmin hinnoin, jolloin suurikokoinen upea timantti on yhä useamman saatavilla.

Tiesithän, että me valmistamme myös kaikkia sormusmallejamme laboratoriotimanteilla! Meiltä on tulossa hinnasto malleistamme myös laboratoriotimanteilla nettisivuillemme, ennen hinnastomme julkaisua meiltä voi silti pyytää hintatietoja malleista ja tehdä tilauksen mallista josta olet kiinnostunut spostitse (myynti@andreasen.fi).

Idea-mallistostamme löytyy kaunis siro kolmikivinen sormus. Mallistomme kaikki mallit ovat mahdollista valmistaa myös laboratoriotimanteilla.

 

Ekologisuus ja eettisyys näkyvät vihkisormuskaupoilla ja korujen tuotannossa

Tämän ajan valtava megatrendi on ekologisuus, vastuullisuus ja eettisyys näkyvät myös vihkisormusmarkkinoilla. Asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia sormukseensa käytettävien materiaalien alkuperästä. Moni haluaa teetättää sormuksensa vanhoista suvussa kulkeneista perintökorusta, myös käytettyjä timantteja ja muita kiviä halutaan käyttää tunnearvon takia.

Markkinoille suurella volyymilla rynnistäneet synteettiset timantit ovatkin yksi tämän trendin päällä paistatteleva ilmiö. Suomalaiset korukivet kiinnostavat myös yhä useampia ja niistä kysellään paljon. Myös eettinen tuotanto ulkolaisten luonnonkivien tuotannossa on noussut vahvasti esiin – tästä hienona esimerkkinä Kanadalaiset Canada Mark-timantit ja eettisesti valveutuneet kivihiomot jotka takaavat vastuulliset ja reilut työehdot ja olosuhteet työntekijöilleen.

Meillä Suomessa jopa yli 99% korujen valmistukseen käytetystä kullasta on kierrätyskultaa. Tämä on monille asiakkaille positiivinen ja kiinnostava aspekti, sillä yhä useampi on kiinnostunut materiaalien alkuperästä ja haluaa tehdä kuluttajana valintoja oman arvomaailman mukaisesti. Suomalainen kultasepäntyö ja korujen valmistus pyörii käytännössä lähes pelkällä kierrätetyllä jalometallilla. Me ostamme romukultaa päivän hinnan mukaisesti suoraan asiakkailtamme. Hankkimamme romukulta käy ensin läpi puhdistusprosessin ja on sen jälkeen jälleen käyttökelpoista materiaalia uusien korujen valmistukseen.

Lumivuokko-mallistomme halo-sormusmalli ovaalilla timantilla. Tämänkin sormuksen runko on valmistettu kierrätetystä kullasta.

Keltakulta

Keltakulta on ollut kovassa nousussa viimevuosina ja ottanut takaisin jalansijaansa yhtenä haluttuna sormusmateriaalina jälleen valkokullan pitkään jatkaneen voittokulun jälkeen. Valkokulta on edelleenkin suosituin materiaali timanttisormuksissa, mutta nostalginen keltakulta vie monen ajatukset juuri entisaikojen vintage-tyylisiin sormuksiin.

Meillä keltakullan uusi tuleminen näkyy myös tilauksissa; yhä useampi valitsee materiaaliksi valkokullan sijasta perinteikkään keltakullan.

Isla-mallistomme sormus kauniilla ovaali-hiontaisella timantilla ja siroilla sivutimanteilla. Sormuksen runko on trendikkäästi keltakultaa.

Timanttien hionnat

Vuoden 2022 trendikkäimpiä timanttien hiontamuodoissa jatkavat edelleen pitkän muotoiset kivet, kuten baquette-hionta, smaragdi-hionta ja ovaali-hionta. Pystysuuntaan istutetut pitkänomaisen muotoiset kivet saavat sormet näyttämään sirommilta.

Meiltä ilmestyi alkuvuonna uusi sormusmallisto nimeltä Isla, jossa näkyy upeita ovaali- ja markiisi-hiottuja timantteja. Isla on saanut asiakkailtamme aivan poikkeuksellisen ihanan vastaanoton ja asiakkaat ovat rohkeasti ihastuneet näihin upeisiin erikoishiontaisiin timantteihin, joiden suosio on aiemmin ollut paljon marginaalisempaa.

Isla-mallistomme valkokultainen sormus säväyttää trendikkäällä markiisi-hiontaisella keskitimantillaan.

Vintage-tyyliä timantin hiontaa myöden

Myös vanhat perinteikkäät eurooppalaiset hiontatyylit, kuten ruusuhionta on ollut nousussa. Vanhantyyliset hiontamuodot timanteissa vievät viimevuosina sormuksissa pinnalla paljon olleen vintage-tyylisen muotokielen vielä askeleen pidemmälle. Vuonna 2022 sormusmalleista kiehtovimmat ovat monet kuin isoäidin korurasiasta löytyviä kauniin koristeellisia ja herkkiä vintage-sormuksia.

Me olemme nähneet että käytännössä moni haluaa tilata kihlaksi esimerkiksi hyvin perinteisen kapean puolipyöreän kihlan jollaisia näkyi paljon meidän isovanhemmilla. Naisille menee usein aivan kapearunkoisena versiona ja miehille ihan aavistuksen leveämpänä. Tämän rinnalla myös vintage-tyylinen koristeellisuus ja muotokieli ovat haluttuja sormuksen yksityiskohtia.

 

Nostalginen vintage-henkinen ilme syntyy Krysantti-mallistomme rivisormukseen sirosta koristepallorivistöstä.

 

Klassiset solitaire-sormukset

Tänä ja ensi kesänä kaikista klassisin malli on ajankohtaisempi kuin koskaan! Yksikiviset solitaire-sormukset joko kruunu-istutuksella tai nelikrappisella istutuksella ovat olleet todella pinnalla ja suosiolle ei näytä tulevan loppua. Yksikivisiin sormuksiin halutaan hyvin kapea ja puolipyöreä runko tai vaihtoehtoisesti loivasti timantti-istutusta kohden kapeneva runko.

Klassisen solitaire-sormuksen ilme muuttuu myös astetta kiinnostavammaksi erikoishiontaisella keskikivellä, kuten pinnalla olevalla ovaali-hiotulla tai smaragdi-hiotulla timantilla.

 

Trendikkään siro ja pyöristetty runko korostaa tämän Classic-mallin keskitimanttia. Erityinen ovaali-hiottu timantti tuo klassiseen solitaire-malliin uutta ilmettä.

 

Halo-sormukset

Halo-sormukset eli timanttisormukset joiden isompaa keskikiveä ympäröi pienempien timanttien kehä jatkavat edelleen suosittuina ja trendikkäinä malleina. Olemme nähneet jo joitain vuosia perinteisempiä muotoja ja malleja halo-sormustyyleissä ja nämä perinteiset pyöreän tai neliskanttisen muotoiset kivi-istutukset ovatkin kauniita ja jo ajattoman klassisia malleja – nyt kuitenkin haetaan vielä jotain spesiaalia myös halo-sormuksiin. Esimerkiksi vintage-tyyliset koristelut tai erikoishiontaiset keskikivet ja erikoisemmin asetellut halo-timanttikehät tuovat tähän tyyliin uutta pontta ja tuoretta näkökulmaa.

Meillä on ollut Lumivuokko-mallistossamme hetken aikaa jo malli myös ovaalilla ja smaragdi-hiotulla keskitimantilla. Nämä molemmat ja erityisesti ovaali-hiottu keskikivi ovat ihastuttaneet asiakkaitamme paljon. Mallistomme suosituimpana halo-mallina on ollut hetken myös Mesi-malliston sormukset. Mesi-malliston malleissa timanttikehä muodostaa kauniin hieman hunajakennomasen muotoisen timantti-istutuksen.

 

Mesi-sormuksen hienon muotoinen keskitimanttia kiertävä timanttikehä muodostuu tarkoin valikoiduista erikokoisista pienistä timanteista.

 

Kolmikiviset sormukset ja sirot sivutimantit

Vuonna 2018 kuninkaallisesti avioitunut herttuatar Meghan Markle nosti kolmikiviset sormukset jälleen pinnalle. Alun perin Meghanin ihaillussa sormuksessa kolmen timantin sivuilta paistoi sileä keltakultainen runko. Tämä kameroiden säihkeessä sädehtinyt sormus nosti kolmikiviset sormukset erityisen trendikkäiksi ja kolmikivisten sormusten suosio näkyy edelleen.

Vuonna 2019 Meghanin upean kolmikivisen timanttisormuksen runko uudistettiin hyvin kapeaksi timanttirivistöksi, joka korostaa vielä entisestään kolmea sormuksen päätimanttia. Tämä runsaasti julkisuutta saanut sormuspäivitys on herättänyt mielenkiinnon vielä entisestään trendikkäisiin kolmikivisiin timanttisormuksiin yhdistettynä hyvin siroon runkoon ja runkotimantteihin. Sirot sivukivet ja kapea sormusrunko korostavat ja luovat isommalle timantille imartelevan ja sen kokoa korostavan efektin jonka vuoksi siroja sivutimantteja halutaan yhdistellä erilaisiin sormusmalleihin.

Mallistossamme tämän trendin harjalla ovat kauniit Idea- ja Tulppaani-mallistomme kolmikivinen päivitetty versio kapealla rungolla. Kolmikiviset sormukset ovat meillä kysyttyjä malleja, erityisen paljon kysytään kolmikivistä sormusta kapealla rungolla. Trendin mukaisesti meidänkin mallien kohdalla keskikiven halutaan olevan suuri ja sitä kehystävien sivukivien tulee olla sirot.

Tulppaani-sormuksen sivutimantit ovat suloisen sirot ja ne korostavat hienosti keskitimantin kokoa kapean rungon ohella.

 

Siro ja kapea sormusrunko

Jatkaen yllä mainitusta sirojen sivukivien suosiosta; trendikkäimpiä sormusrunkoja ovatkin hyvin kapeat, suorastaan hennot sormusrungot. Myös kivi-istutusta kohden kapenevat sormusrungot ovat hyvin suosittuja. Kaikista trendikkäimmät runkomallit haluavat suorastaan imarrella timanttia kaikin keinoin – myös timantti-istutusten krapeista halutaan hyvin siroja.

Perinteisen tyyppinen puolipyöreäksi muotoiltu rungon profiili on ollut hyvin haluttu ja trendikäs – nimenomaan kauniin kapeana ja sirona. Sirot 2-3mm levyiset kihlat ovat erityisesti naisten kihlasormuksissa kovassa suosiossa, kuten ylempänä tulikin mainittua jo.

 

Classic-malliston uutuusmallissa suloisen sirot runkotimantit pienenevät keskikiven istutusta kohden, korostaen keskikiven muotoa ja kokoa.

 

Yleisesti ottaen voimme sanoa yhteenvetona, että ensivuoden sormustrendeissä nähdään paljon juurevuutta ja halua hankkia sormukseksi eräänlainen moderni sukukalleus – jokin jonka voi antaa tulevaisuudessa eteenpäin omille lapsilleen. Nykyaikainen rakkaustarina halutaan sinetöidä kauniilla vintage-henkisellä sormuksella, josta voi syntyä uusi suvussa ja perheessä kulkeva perinne. Tarinallisuus, tunnearvo, perhearvot ja perinteet nousevat voimakkaasti pintaan. Tämä on osa suurempaa megatrendiä jolla halutaan asettua kertakäyttökulttuuria ja liikakulutusta vastaan ja haikaillaan nostalgisesti menneiden aikojen perään, jolloin laadukas käsityö takasi sen että vanhat korut ovat säilyivät sukupuolvelta toiselle suvuissa.

Ensi kesänä 2022 halutaan sormuksesta perinteikästä ”uutta klassikkoa”. Miltä kuulostaisi suvussasi tai perhepiirissäsi kulkeva sormus jonka matka jatkuu omille lapsille ja heidän lapsen lapsille?

 

Kirjoittanut korusuunnittelija Ella Heikura

Lähteet:

Artikkelin pääkuva Häät-lehti / Studio Töyrylä

https://www.brides.com/story/engagement-ring-trends

https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/engagement-ring-trends

https://www.michaelhill.com.au/connected/engagement-trends-2021.html