Laboratoriotimantti: uhka vai mahdollisuus?

Maailma muuttuu ja timantit sen mukana. Meiltä Andreasenilta saat koruihisi sekä aidot luonnontimantit että modernit laboratoriotimantit. Mutta mikä laboratoriotimantti oikein on?

Laboratoriotimantit eroavat aidoista timanteista siten, että ne kasvatetaan laboratoriossa eri menetelmin. Niille on monta eri nimeä: synteettinen timantti, tekninen timantti, teollisesti valmistettu timantti, lab grown diamond ja man made diamond. Luonnontimantit ovat puolestaan puhdasta hiiltä ja syntyneet aikojen saatossa maankuoren sisällä kovan kuumuuden ja paineen alla. Yhteistä keinotekoisille ja aidoille timanteille on kovuus, optiset ominaisuudet sekä luokittelu. Molemmista hiotaan upeita korukiviä. Paljaalla silmällä eri tavoin valmistettujen timanttien eroa ei huomaa.

Vaikka laboratoriotimantti on tunnearvoltaan yhtä arvokas kuin aito luonnontimantti, pitää jälkimmäinen rahallisen arvonsa huomattavasti paremmin. Aitojen luonnontimanttien hinta pysyy korkeana muun muassa siksi, että niitä ei enää synny lisää. Synteettisiä timantteja puolestaan valmistetaan yhä enenevässä määrin tehtaissa, joita sijaitsee ympäri maailmaa esimerkiksi Euroopassa, Intiassa ja Kiinassa. Tämä merkitsee samalla yhä kovenevaa hintakilpailua eri valmistajien kesken. Tällä hetkellä arvioidaankin, että synteettisten timanttien arvo tulee tulevaisuudessa laskemaan.

 

Kuvassa luonnosta löydetty raakatimantti vasemmalla ja oikealla briljantti-hiottu timantti, joka voisi olla joko luonnon tai ihmisen luoma – ulkonäöstä tätä seikkaa ei  erota.

 

Kirkas laboratoriotimantti on korukivenä aitoa timanttia huomattavasti edullisempi. Pienimmät niistä ovat jopa puolet edullisempia ja isompien kivien kohdalla hintaero on vieläkin suurempi. Värilliset luonnontimantit ovat esiintyvyydeltään erittäin harvinaisia ja arvokkaita, sen sijaan käytämme pääsääntöisesti muun muassa säteilyttämällä värilliseksi käsiteltyjä luonnontimantteja. Teollisesti tuotettuja värillisiä timantteja on myös saatavilla ja ne maksavat ainoastaan murto-osan luonnontimantteihin verrattuna.

 

Miksi myös laboratoritimanteissa on eri puhtausluokkia? Ensinnäkin synteettisiä timantteja ei vielä osata valmistaa täysin niin, että ennalta määräten saataisiin aikaiseksi aina tiettyä väriä ja puhtautta, joten valmistusprosessissa tulee ulos hieman eri värisävyisiä timantteja, joissa on sulkeumia kuten luonnontimanteissakin. Synteettisissä timanteissa luokitellaan värit ja puhtaudet samalla tavalla kuin luonnontimanteissa, koska ne halutaan pitää vertailukelpoisina luonnontimanteille. Käytännössä synteettisten timanttien arvo on kuitenkin pääasiassa sen valmistuksen kustannuksiin perustuva arvo. Niitä voidaan valmistaa rajattomasti lisää eivätkä eri värit ja puhtaudet ja hionta ole samalla tavalla harvinaisuustekijöitä hinnoittelun suhteen, joiden pohjalle alun perin luonnontimanttien luokittelujärjestelmä on luotu.

 

Timanttien tuotannon ekologisuudesta on keskusteltu paljon. Onko laboratorio-olosuhteissa kasvatettu timantti ympäristöystävällisempi kuin maan uumenista kaivettu luonnontimantti? Ei välttämättä. Synteettisten timanttien tuotanto vaatii paljon energiaa. Silloin kun niiden valmistamisesta ei saada luotettavaa tietoa, ei voida myöskään sanoa, että niiden tuottaminen olisi ympäristöystävällisempää kuin luonnontimanttien.

 

2ct timantti luupin läpi kuvattuna

2ct timantti lähikuvassa. Tämänkin kiven syntyperän saamme selville EXA-tunnistimella, joka analysoi kiven fotoluminesenssispektrin, jolla laite erottaa luonnontimantin ja synteettisen timantin toisistaan.

 

Me Andreasenilla hankimme kaikki timanttimme toimittajilta, jotka toimivat eettisesti, tietävät jalokivien alkuperän ja tarkistavat niistä jokaisen huolellisesti. Vastuulliset valmistajat merkitsevät myös synteettiset timantit kaiverruksella, josta me tiedämme, että ne on valmistettu huolella.

 

Asiakkaanamme voit luottaa siihen, että luonnontimantit korussasi ovat varmasti aitoja. Käytössämme on yksi Suomen harvoista ja Pirkanmaan ainoa EXA-tunnistin, jonka avulla pystymme erottamaan luonnontimantit synteettisistä. EXA havaitsee aidon timantin analysoimalla sen fotoluminesenssispektrin, kun jalokiveä valaistaan voimakkaalla ultraviolettivalolla.

Valmistamillemme yli 0,30ct timanttikoruille saa aina laajan sertifikaatin josta käy ilmi kiven tarkat tiedot. Pienemmille timanteille laadimme käsinkirjoitetun todistuksen. Hankimme koruissamme käytetyt timantit aina luotettavilta kiventoimittajilta, joiden toiminta on avointa ja kansainvälisiä sopimuksia ja lainsäädäntöjä noudattavia.

 

Sekä aito että laboratoriotimantti on kantajalleen kaunis ja arvokas rakkauden osoitus ja me valmistamme siitä juuri sellaisen korun kuin sinä haluat! Kaikkiin timanttikoruihimme on mahdollista valita joko laboratoriotimantti tai luonnontimantti kiveksi – tiedustele hintatiedot suosikkimallillesi laboratoriotimantilla. Täydennämme hinnastoamme vähitellen myös laboratoriotimanttien hinnoilla.